El Parlament Europeu ratifica per àmplia majoria l’Acord de Diàleg Polític i Cooperació entre la UE i Cuba

Esquerra Unida i Alternativa celebra que el Parlament Europeu hagi donat llum verda aquest dimecres a l’acord entre la Unió Europea i Cuba, que amb el nom d’Acord de Diàleg Polític i Cooperació UE – Cuba posa fi a la denominada posició comuna que regia les relacions entre ambdues parts des del 1996. “Es tracta d’un acord entre iguals, sense la submissió que suposava la posició comuna”, ha posat en valor la responsable d’Internacional d’EUiA, Alba Blanco.

“Ens congratulem de l’avenç de la normalització de les relacions amb Cuba, país amb el qual mantenim històrics vincles”, ha destacat Blanco, que ho ha contrastat a l’intensificació del bloqueig per part de l’administració Trump. El pacte, que marca una nova era entre el bloc europeu i l’illa després d’anys sense relacions, acaba amb l’excepcionalitat de que Cuba fos l’únic país llatinoamericà amb el que la UE no tenia acords. L’Eurocambra l’ha ratificat per una amplíssima majoria, amb 567 vots a favor, 65 en contra i 31 abstencions.

Malgrat celebrar l’acord assolit avui, EUiA continua reivindicant el dret a l’autodeterminació de Cuba i a què pugui escollir el seu model polític i econòmic. “Reiterem el nostre rebuig al bloqueig i a la ingerència, alhora que exigim que la Unió Europea, en pro de la defensa dels drets humans, faci de mitjancera en l’alliberament de l’analista internacional cubana Ana Belen Montes”, afirma Blanco.