Esquerra Unida i Alternativa dóna suport a les mobilitzacions en defensa del dret a la salut previstes per aquest 7 d’abril

El Dia Mundial de la Salut, que se celebra el 7 d’abril de cada any per a commemorar l’aniversari de la fundació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’any 1948, és una data important que ens permet visibilitzar les mobilitzacions en defensa del dret a la salut i a una atenció sanitària de qualitat en tot el món.

El tema de la campanya pel Dia Mundial de la Salut 2017 és la depressió, malaltia que afecta a moltes persones a tots els països i que cal atendre i tractar adequadament dins la sanitat pública, un dels pilars que assegura l’equitat i la solidaritat a la nostra societat.

Segons el darrer informe de la  Federació d’Associacions en Defensa de la Sanitat Pública, la despesa sanitària privada s’ha incrementat un 52% en els darrers 10 anys, pel que fa a l’Estat espanyol. Això és degut a la baixada continuada dels pressupostos destinats a la sanitat pública, que han passat del 6,7% del PIB l’any 2009 al 5,6% el 2016. I Catalunya es troba en el segon lloc de les Comunitat Autònomes amb més alt grau de privatització (Veure informe).

Les polítiques neoliberals dels últims anys han engegat campanyes generalitzades per a desprestigiar i desmantellar els sistemes públics de salut, accelerant els processos d’externalització i introduint noves fórmules de gestió empresarial que faciliten la privatització dels centres i els serveis.

A Catalunya, Espanya i Europa, ens trobem immerses en un procés accelerat  de retallades pressupostàries i de pèrdua de drets de les treballadores de la salut que té com a conseqüència l’augment de les llistes d’espera i la pèrdua de qualitat en l’atenció.

El Dret a la protecció de la salut dins un sistema públic és un dret reconegut a la Carta de Drets Humans Fonamentals de la Unió Europea i a la legislació estatal i autonòmica. Per aquest motiu, a Europa va néixer el Moviment del Llençol Blanc el dia 7 d’abril, per a visibilitzar la lluita i el compromís en defensa del dret a la salut i a una sanitat pública de qualitat.

Perquè la salut és un dret fonamental de la ciutadania, Esquerra Unida i Alternativa crida a l’adhesió als manifestos, a la presentació de mocions als ajuntaments, a la participació en  les mobilitzacions convocades a les localitats i a la concentració convocada per la Marea Blanca el dia 7 d’abril a les 18 hores a la Delegació de la Comissió de la Unió Europea (Passeig de Gràcia 90) contra la privatització i la mercantilització de la salut.

Barcelona, 4 d’abril del 2017.