La formació considera que la proposta de Pressupostos Generals va en la línia correcta però obvia temes urgents com reforma fiscal

Després d’uns dies des de l’anunci del nou Estat d’Alarma i de les restriccions que han anunciat les Comunitats Autònomes, no s’ha anunciat cap nou paquet de mesures socials per fer front a les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia. Esquerra Unida i Alternativa considera que cal prendre totes les mesures que estiguin a l’abast per doblegar la corba de contagis, a la vegada que exigeix que es posin els recursos per contractar més personal sanitari, més rastrejadors, i s’incrementi la capacitat per fer tests.

De la mateixa manera, EUiA lamenta que el nou Estat d’Alarma no vagi acompanyat d’un nou escut social. Les condicions econòmiques i socials de la majoria de la ciutadania s’han vist greument afectades per la primera onada, i l’escut social i les ajudes de la Generalitat han estat del tot insuficients. Per això, demana un nou paquet de mesures que siguin més ambicioses que les que es van aplicar anteriorment, amb una nova moratòria real dels lloguers i de les hipoteques, començant pels comerços i establiments que s’han vist afectats recentment. Per a EUiA és urgent també aturar ja els desnonaments i prohibir els talls de subministraments energètics. Així mateix, durant el temps que es mantingui la lluita contra la pandèmia cal garantir l’acord social per mantenir els ERTO per protegir els llocs de treball

 

Pressupostos Generals: elements positius i grans absents

EUiA observa elements positius en la proposta dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021 presentada aquesta, com la pujada d’impostos en les rendes altes, la reducció de deduccions en els plans privats de pensions, així com l’increment del gravamen sobre el patrimoni per més de 10 milions d’euros i la nova tributació mínima de les socimis. Per una altra banda, també considera que l’increment d’inversions en aspectes clau com la salut, l’educació i l’increment de les pensions sobre l’IPC són bones notícies. En aquest sentit, EUiA celebra que en l’acord entre els socis de govern també hi aparegui la regulació dels preus dels lloguers.

Tot i això, per a Esquerra Unida i Alternativa aquesta proposta de pressupostos té grans absents com la reforma fiscal a la qual es va comprometre el programa del govern del PSOE i Unides Podem. De la mateixa manera, no es pot perdre l’oportunitat d’aplicar mesures extraordinàries per recaptar nous ingressos per fer front a la pandèmia, com l’impost solidari a les grans fortunes, que han reclamat partits i moviments socials d’Europa i que estan treballant països com Argentina. Un altre aspecte urgent per a la formació, i que no s’ha incorporat, és la rebaixa de l’IVA a les mascaretes, un bé essencial que té el mateix gravamen que un producte de luxe. Per a EUiA els pressupostos de 2021 han de servir per fer front a la pandèmia i per doblegar la corba de la precarietat, la desigualtat, la bretxa salarial i el canvi climàtic.