El portaveu de Catalunya en Comú lamenta que el govern espanyol hagi reconegut a Guaidó com a president de Veneçuela i demana apostar pel diàleg

“Avui Pedro Sánchez ha trencat amb la millor tradició en política exterior del Partit Socialista. Avui Pedro Sánchez ha canviat tenir una agenda pròpia en un continent tan importat com Amèrica Llatina per fer seguidisme a l’última ocurrència de Trump”. Així de contundent s’ha expressat Joan Mena, portaveu de Catalunya en Comú, després que Pedro Sánchez hagi anunciat que l’estat espanyol reconeix Juan Guaidó com a president de Veneçuela. “El Govern de Pedro Sánchez segueix també els passos del senyor de la guerra, Aznar, i es posa al costat de qui vol convertir Veneçuela en un nou Iraq i a l’Amèrica Llatina en un nou polvorí com el que ha estat Orient Mitjà des de la intervenció nord-americana”, ha continuat. I ha recordat que Catalunya en Comú “dona suport al diàleg impulsat per Mèxic, Uruguai i Bolívia com a via per la mediació i la pau”.

Mena també ha fet referència a l’actualitat del judici del procés: “divendres es va iniciar un dels episodis més negres de la nostra democràcia recent amb una primera anomalia democràtica: els presos han estat traslladats dues setmanes abans del judici”. Així mateix, el portaveu ha reclamat “que es permeti als observadors assistir al judici des de la seva posició; tot i la desconfiança que genera el procediment del judici amb una justícia on el PP ha fet i desfet el que ha volgut, cal seguir demanant les màximes garanties”. Per últim, ha fet una crida al diàleg: “demanem també a ambdós governs que no es tanqui cap porta de diàleg durant el judici sinó tot el contrari, que se n’obrin moltes més: aquest judici és fruit d’un conflicte polític i democràtic al que li hem de donar una sortida política”.

En començar la roda de premsa, el portaveu ha lamentat la violació múltiple que s’ha produït aquest cap de setmana a Sabadell. “Demanem al PSOE que compleixi amb el seu acord i que la Llei Contra totes les violències sexuals d’Unidos Podemos-En Comú Podem sigui aprovada de forma urgent, tal com tenim pactat en l’acord de pressupostos amb el Govern”. “Necessitem regular de forma integral la violència sexual. Avui, amb l’actual legislació, aquesta noia estarà sotmesa a un calvari per haver de demostrar el que li ha passat amb el risc que, arribat el moment, algun jutge encara li pregunti si ella es va resistir prou”, ha advertit Mena. “Un país té l’obligació de garantir al seguretat de tota la ciutadania, també de les dones, i no fer-ho implica un fracàs de les institucions”.

En ser preguntat per l’estat de les negociacions dels pressupostos de la Generalitat, el portaveu ha explicat que des que Catalunya en Comú Podem les va suspendre perquè el Govern no donava resposta a cap de les demandes del grup, “tot continua igual, el Govern encara no ens ha contactat per reprendre les converses”. “Comencem a dubtar si el Govern de Catalunya vol aprovar els pressupostos o si ja se senten còmodes amb els pressupostos d’austeritat que tenim. Després de tombar la nostra proposta de reforma fiscal, JxCat i ERC estan més a prop d’aprovar els comptes amb el PP i C’s que amb nosaltres”, ha assenyalat.