El president de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya celebra la tramitació de la llei d’anul·lació dels judicis franquistes durant l’homenatge al Camp de la Bota

“Els familiars de les víctimes de la dictadura no reclamen venjança, però sí justícia, i aquesta se’ns ha vingut negant amb una impunitat sense escrúpols en el transcurs dels anys de l’actual democràcia”. Així es va expressar aquest diumenge el president de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, durant l’homenatge celebrat al Camp de la Bota a les 1.717 persones que van ser afusellades per la dictadura en aquell indret.

“Hi ha qui diu que hem saber perdonar i oblidar, però com podem perdonar i oblidar si s’han negat a rehabilitar jurídicament de ple dret a les persones que foren il·legalment jutjades i condemnades a la pena de mort?”, es va preguntar Fortuny, que va denunciar la “manca de sensibilitat i covardia política” dels diferents governs de l’estat que, des de la transició, s’han negat a rehabilitar les persones que van ser condemnades, afusellades, torturades o condemnades a presó pel règim feixista.

Fortuny va celebrar així que el Parlament de Catalunya estigui tramitant, a proposta de Catalunya Sí Que es Pot juntament amb la CUP i Junts pel Sí, la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que contempla l’anul·lació dels judicis sumaríssims de la dictadura. “Sembla que per fi s’ha obert la llum”, va afirmar. “El dia que sigui aprovada la llei serà un goig infinit pels familiars de les víctimes, ja que serà el reconeixement definitiu pels greuges soferts durant tots aquest anys d’una suposada democràcia”, va dir, malgrat va assenyalar que “sí que ens quedaran els nostres sentiments marcats pels danys causats per la manca de voluntat dels politics que ens han governat i s’han negat a tancar les ferides de la brutal i criminal repressió franquista”.

Pisarello: “Hem de parlar de la dictadura més que mai”

A l’homenatge hi va assistir una delegació d’Esquerra Unida i Alternativa encapçalada pel seu coordinador general, Joan Josep Nuet. L’acte també va comptar amb les intervencions del conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes; el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas; i el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, que va definir l’esdeveniment no només com “un acte de record i homenatge”, sinó també “de defensa dels valors que van inspirar la gent aquí afusellada”. “Avui hem de parlar de la dictadura, més que mai, quan la llarga ombra del franquisme encara no ha desaparegut del tot i l’extrema dreta està creixent a Europa. El millor antídot per a fer-ho és defensar les veus de les víctimes”, va afirmar.